Collectie‎ > ‎

Alleweders

Een fietsachtige die je 365 dagen per jaar overal brengt, wordt ook een 'alleweder' genoemd. Alleweder was ook de naam van de eerste echte velomobiel die het op de markt relatief goed deed eind vorige eeuw. De Alleweder van de Belg ir. Bart Verhees was een vliegtuigachtige constructie van gepopnageld aluminium en ligt aan de grondslag van de velomobiel zoals we die nu kennen. De Hollandse handelsgeesten van Flevobike verbeterden en commercialiseerden met succes de Flevobike Alleweder.

Meer in het algemeen is 'Alleweder' de term geworden waarmee we een velomobiel aanduiden die min of meer de ontwerpprincipes van de Alleweder volgt: een gedeeltelijk zelfdragende kuip zonder dak, met vooraan twee zichtbare wielen op McPhersons en achteraan een trailing link ophanging, ...

Tegenwoordig wordt de Alleweder, onder die naam, nog altijd gebouwd door Leo Visser van Alligt, Deze A4 is een goed ontworpen gepopnagelde aluminium constructie, ruim, comfortabel. De A4 is best wel een goede fiets en een goede tweedehandse kan een democratische instapper zijn. Voor de handige Harry, zoals dat dan heet. Nadelen zijn de afwezigheid van schokbescherming en het tere koetswerk. Er is een zeiltje beschikbaar maar een echte vierseizoenenvelomobiel kan het niet meer genoemd worden. Hieronder een leuk filmpje van de A4:Alligt bouwt ook een glasvezel variant, de Sunrider. Die is echter vrij zwaar en remt asymmetrisch. Dus is deze m.i. best geschikt voor een elektromotor sub 25 km/u. De Sunriders worden goedkoop aangeboden op de tweedehandsmarkt maar hou er wel rekening mee dat de kosten kunnen oplopen en het nut beperkt is.

Prijslijst velomobielen en onderdelen Alligt. Fietser.be levert en onderhoudt de A4 maar niet de Sunrider.


Comments